Waarom ‘omdenken’ goed is als je e-mailings verstuurt

Door Stephan Davelaar

Hoe vaak zitten klanten écht te wachten op een e-mailing? Denk niet: welke mensen kan ik benaderen met dit aanbod? Maar: met welk aanbod kan ik deze mensen raken?

Formule1

Ik heb thuis een Sony Playstation. En ik houd van de Formule 1. Eén en één is twee: ik ging op zoek naar een stuurtje om een race-game te kunnen spelen. Niet veel later kreeg ik een aanbieding van de online shop waar ik dat racestuur had gekocht: een Formule 1-spel voor de Xbox. Maar als ik net een accessoire heb gekocht voor een Playstation, is de kans vrij klein dat ik een spel koop voor de Xbox.

Ben je relevant genoeg?

Bedrijven willen graag iets verkopen. Maar als je je niet verdiept in de wensen en behoeften van de klant, ben je niet relevant. Het loont de moeite om andersom te denken. In plaats van: ‘We hebben product X – hoe kunnen we dat verkopen?’, kun je ook zeggen: ‘We hebben klant X – hoe kunnen we die het beste benaderen?’ Dat heeft een positief effect op de statistieken. De opens en clicks van een e-mail stijgen zodra die relevant is voor de ontvanger. Een aanbieding met 50 procent korting op de APK is voor jou niet interessant als je auto pas over een half jaar moet worden gekeurd. Door zo’n aanbod alleen te sturen naar de mensen die er echt wat aan hebben, schiet de open-rate van de e-mailing omhoog.

Maar waar moet je beginnen als je dit soort processen wilt inrichten? Mijn advies: duik niet direct in de details, maar begin breed. Het begint met kennis over de klant. Hoe meer relevante gegevens je verzamelt, hoe concreter je kunt worden in je aanbieding. Als iemand zich oriënteert op een vakantie, kun je in eerste instantie een strandvakantie en een actieve vakantie aanbieden. Klikt de ontvanger op de actieve vakantie, dan kun je verder differentiëren: wilt hij met een groep gaan, of alleen? Snowboarden of kanoën? Zo kom je steeds dichter bij de wens van de klant.

Een e-mailing is geen moetje

In veel marketingorganisaties is de maandelijkse e-mailnieuwsbrief een beetje een moetje geworden. Als het einde van de maand nadert, moet er weer een mailing klaar zijn. Ik heb wel eens een marketeer bijna in paniek aan de telefoon gehad: ‘We moeten een nieuwsbrief versturen, maar we hebben niets te melden.’ Waarom wil je dan een nieuwsbrief versturen, was mijn vraag. Al pratende bleek dat ze over een week wel weer iets interessants hadden. Prima, dan kun je er ook voor kiezen om de nieuwsbrief een week later de deur uit te doen.

Natuurlijk is het goed als je geen lange stiltes laat vallen tussen twee mailings. Maar het is wel zinvol om te bedenken of je iets te melden hebt waar de ontvanger wat aan heeft. Want de andere kant van de medaille is dat klanten zich gaan afmelden voor e-mails met boodschappen die niet relevant voor ze zijn. Dat kun je voorkomen door echt het engagement aan te gaan met de ontvanger en de propositie zoveel mogelijk te personaliseren. Je bepaalt met je nieuwsbrieven dus in belangrijke mate hoe trouw mensen blijven aan je merk.

Doe de maturity check

Ben je benieuwd hoe ver jullie organisatie hiermee is? Dan kun je geheel vrijblijvend een maturity check bij ons afnemen. Op basis van de resultaten van deze check kunnen wij je advies geven over de volgende stappen die je zou kunnen zetten, op weg naar e-mailings die altijd relevant zijn voor de ontvanger!

Stephan Davelaar is campaign developer bij Ematters.

Meer kennis